Mi az a Sous Vide-olás (szuvidolás)?

Milyen főzési eljárás a Sous Vide?

Valamikor csak a profik tudták, mi az a sous vide (ejtsd: szuvid) ami egy olyan főzési eljárás, amely a precíz hőmérséklet szabályozásnak hála egységes, éttermi minőségű ételeket eredményez.

A csúcséttermek már évek óta használják a sous vide eljárást, hogy az ételeket minden egyes alkalommal tökéletesen tudják elkészíteni.

A technika a közelmúltban vált népszerűvé az otthoni szakácsok körében is az olyan megfizethető és könnyen használható sous vide precíziós főzőberendezésekkel, mint például a Byzoo Sous Vide Turtle precíziós főzőkészülék.

A Sous Vide – ami franciául szó szerint azt jelenti, hogy “vákuum alatt” – arra az eljárásra utal, amelynek során egy hőálló tasakba helyezzük az ételt, abból vákummal kiszívjuk a levegőt, majd nagyon pontos, egyenletes hőmérsékletű vízfürdőben megfőzzük.

Ez a módszer olyan tökéletesen átfőtt gourmet minőségű ételeket eredményez, melyeket képtelenség bármilyen más főzési módszerrel elérni! 🙂

Nézze meg Ön is összehasonlító tesztünket, hogy milyen óriási a különbség a szuvidálás és a hagyományos főzési eljárás között:

A Sous vide főzés sokkal könnyebb, mint gondolná, és általában három egyszerű lépést tartalmaz:

  1. Csatlakoztassa a precíziós főzőkészüléket egy vízzel teli edényhez, és állítsa be az étel elkészítéséhez szükséges időt és a hőmérsékletet…

  1. Helyezze az ételt egy lezárható zsákba, és élvezze ahogy az alacsony és egyenletes hőfok alatt tökéletesen puhára és omlósa fő az étel.

  1. Végül sütéssel, grillezéssel vagy pirítással fejezze be az étel elkészítését, hogy ropogós, aranyszínű külső réteget kapjon az étel.

 Byzoo Sous Vide Turtle Kenmerken 3

Byzoo Sous Vide Turtle Főzőkészülék

Megnézem

Miért főzzön sous vide eljárással?

A sous vide főzés során a pontos hőmérséklet szabályozás és a víz keringetése olyan eredményt hoz létre, amit más főzési technikával nem lehet elérni.

Ennek az az oka, hogy ha hagyományos főzési módszereket alkalmazunk, akkor nem tudjuk tökéletesen precízen szabályozni a hőmérsékletet.

Ezért nagyon nehéz és időigényes mindig tökéletesen egyforma minőségű ételt az asztalra tenni.

A hagyományos főzési eljárással készített étel néha túlsül a külsején, de nyers marad a közepén, vagy csak egy kis része lesz éppen olyan közepesen átsült, mint amilyet szerettünk volna. Az étel könnyen veszít az ízéből, gyorsan odakap, így rágós, száraz állagú lesz a végén.

A főzési hőmérséklet pontos szabályozása miatt a szuvidolás a következő előnyökkel jár:

  • Egyenletesség: Mivel az alapanyagokat pontosan ugyanannyi ideig ugyanakkora hőmérsékleten főzzük, ezért mindig ugyanolyan eredményt kapunk.

  • Íz: A főzés során az alapanyag nedvei az ételben maradnak. Ez biztosítja, hogy az étel zaftos és omlós lesz.

  • Nincs térfogatcsökkenés: A hagyományosan előkészített élelmiszer kiszáradhat és veszíthet a súlyából.  Például egy hagyományosan főzött steak 40% -ot veszít a térfogatából a kiszáradás miatt. A precíziós főzéssel főtt steak nem veszít a térfogatából.

  • Rugalmasság: A hagyományos főzés állandó figyelmet igényel. A precíziós főzés pontos hőmérsékleten folyik, amit nem kell figyelnie. Mivel a hőmérséklet állandó, nem fordulhat elő, hogy az étel odaégne.

Hogy lehet az, hogy a sous vide jobb minőséget produkál?

A Sous Vide-olással otthonában is tökéletesen puha, omlós és ízletes ételeket készíthet.
A Byzoo Sous Vide főzőkészülékeivel szuper egyszerű az éttermi minőségű ételek otthoni elkészítése.

Sous Vide Steak vagy Hagyományosan készített Steak?

A bal oldalon levő steaket sous vide eljárással 54ºC-on főztük, míg a jobb oldalon levő steaket egyszerűen egy serpenyőben készítettük. Amint azt a fent említett összehasonlításban is bemutattuk már, a sous vide főzésnek több előnye is van a hagyományos eljárással szemben.

Sous Vide lazac vagy Hagyományosan főzött lazac?

A Byzoo-val (balra) készített lazac áttetszõ rózsaszín maradt, finom, csillogó textúrájával. A hagyományosan készített lazacnak (jobbra) vannak túlsült részei, mivel a serpenyő felületi hőmérséklete magasabb, mint a célhőmérséklet. Ahogy kiszárad, a fehér albumin elpusztul.

Sous Vide tojás vagy Hagyományosan főtt tojás?

Függetlenül attól, hogy Ön a buggyantott tojás elkészítésének mestere  vagy a lágytojás rajongója, az ideális tojás minden alkalommal elérhetővé válik a sous vide eljárás segítségével. A bal oldalon lévő tojás egyenletes hőmérsékleten főtt a kívánt textúra elérése érdekében. Jobbra pedig egy folyós, nyers sárgájú, túlfőtt fehérjéjű tojást láthatunk, mivel a hagyományos főzés során csak találgatni tudunk, hogy mikor készült el a tojás.

Milyen felszerelésre van szüksége a szuvidoláshoz?

Valójában megfizethető és könnyű elkezdeni a szuvidolást akár otthon is hála a vadonatúj, könnyen kezelhető Sous Vide eszközöknek, amiket kifejezetten az otthoni főzéshez fejlesztettek ki.

A következő dolgokra lesz szüksége:

– Egy Sous Vide precíziós főzőkészülékre

– Csomagolásra az ételeihez, mint például visszazárható hőálló tasakra vagy befőttes üvegre

– Bármilyen edény vagy lábas amibe vizet tud tölteni

A Sous Vide gépek típusai

A Sous Vide berendezéseket évtizedek óta használják a professzionális konyhákban szerte a világon, de mindig nagyok voltak, drágák és bonyolult funkciókkal voltak felszerelve. Ez a fajta berendezés végül eljutott ugyan a csúcsminőségű speciális kiskereskedelmi üzletekbe, de csak a szakácsok és az igazán nagy kulináris tapasztalattal rendelkező tehetős ügyfelek számára volt eddig elérhető.

A főzőműsorok, a közösségi média és az online csoportok megismertették a fogyasztókkal a sous vide eljárást ugyan, de a hétköznapi emberek számára elérhetetlen maradt ez a technológia mindaddig, amíg a Byzoo kiadta az első megfizethető és könnyen használható ilyen szuvidáló készüléket. Ma már a háztartások számára is sokféle Sous Vide berendezés érhető el.

Az alábbiakban bemutatunk néhány eszközt, amelyek segítenek belépni az otthoni szuvidolás lenyűgöző világába:

Byzoo Sous Vide Turtle –  Szuvidáló Főzőkészülék

A Byzoo Sous Vide Turtle precíziós szuvidáló készülék egy egyedülálló design-nal rendelkező praktikus főzőeszköz.  A készülék felmelegíti a vizet és körbeforgatja az edényben, hogy egyenletes hőmérsékletet tartson fenn akár hosszú órákon keresztül.

A Byzoo Turtle megfizethető és könnyen használható Sous Vide készülék otthoni használatra. Bármilyen lábashoz vagy főzőedényhez csatlakoztathatja, így nagyon kevés helyet foglal el a konyhában.

Megnézem

Byzoo Sous Vide Hippo – 2-1-ben set

A Sous Vide készülékek másik csoportjába a beépített “főzőmedencével” rendelkező modellek tartoznak. A Byzoo Sous Vide Hippo körülbelül akkora helyet foglal el, mint egy mikrohullámú sütő. Ezekben a sous vide főzőmedencékben egyszerre akár 5-6 húst is tud készíteni.

A kíváló minőségű Byzoo Sous Vide Hippo főzőkészülék karcsú és kompakt formatervezésnek örvend. A csomaghoz ajándékba jár a vákumos fóliahegesztő + 2 tekercs extra vákumtekercs. A tekercsek segítségével bármit könnyedén le tud vákumozni. A sous vide csendes motorral és könnyen kezelhető érintőpaddal rendelkezik. Az állítható időzítő és a hőmérséklet-szabályozó rendszer biztosítja a legfinomabb és sohasem túlfőzött ételeket.

Megnézem

Házi sous vide trükkök

Sous Vide Csomagolás

Ha az ételeket légmentesen záródó zacskóba vagy üvegbe teszi, akkor megakadályozza az értékes nedv elpárolgását, és lehetővé teszi, hogy a víz a lehető legtökéletesebb módon változtassa át az alapanyagot étellé.

Hogy ez valóra válhasson, egyszerűen helyezze a megfűszerezett alapanyagokat egy légmentesen zárható hőálló zacskóba, távolítsa el a levegőt a vízbe merítés előtt egy szívószál vagy egy vákumozó segítségével.

A sous vide eljáráshoz nincs szükség vákumforrasztó készülékre. Bemutatunk most néhány egyszerű és praktikus módszert a legjobb sous vide csomagolási módszerek közül:

Visszazárható zacskók vagy befőttes üvegek

A visszazárható hőálló zacskókat nagyon sokféleképpen lehet használni és a vízbe merítéses módszerrel ki lehet zárni a levegőt a zacskóból. Strapabíró, BPA-mentes zacskókat javaslunk, mint amilyenek a Ziplock fagyasztóba való zacskói.

Többször használható szilikon zacskók

A többször használható sous vide zacskók szilikonból készülnek, mint például a Stasher Reusable Silicone Sous Vide Bag zacskók, amik könnyűvé teszik, hogy napról napra ugyanazt a minőséget élvezhessük.

Vákuumos zacskók

Nem kell vákuumforrasztót és vákuumos zacskókat vennie a sous vide főzéshez, de ezek segítenek a jó eredmény elérésben. A Foodsaver és az Oliso jó választás és mindkét márka megfizethető.

Befőttes üvegek

Sokféle étel tökéletesen elkészíthető befőttesüvegben is. A bab és a gabona is remek lesz befőttes üvegben készítve, de a desszertek, mint a sütemények vagy az öntetek is finomak lesznek benne.

Tudjon meg többet a sous vide csomagolásról és arról, hogyan kell használni az egyes típusokat Sous Vide csomagolási útmutatónkból…

Tovább